Top ajutoare de la stat 2023 pentru familiile din România: bani gratis ca să te pui pe picioare

de: Mădălina Bahrim
29 09. 2023

Anii de tinerețe sunt cei mai frumoși, însă și cei mai dificili din perspectivă financiară, iar ca să te pui pe picioare adesea ai nevoie de ajutoare de la stat.

Din fericire, tinerii de la noi din țară trebuie să știe că statul le întinde o veritabilă mână de ajutor atunci când vor să se pună pe picioarele lor sau când întâmpină pur și simplu dificultăți financiare.

Ce ajutoare primești de la stat, în 2023

Mai jos vom detalia lista măsurilor de sprijin în vigoare, pentru tinerii din țara noastră:

1. Credite garantate de stat, pentru tineri

Vrei să faci nuntă sau să-ți cumperi alături de partener/parteneră o mașină la mâna a doua, dar nu ai bani? Nicio problemă, te ajută Family Start.

Programul guvernamental de creditare «FamilyStart» este finanțat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, având ca obiect facilitarea accesului la finanțare pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți și 45 de ani neîmpliniți, care își întemeiază o familie și/sau persoanele care formează împreună o familie, dintre care cel puțin unul dintre beneficiari se încadrează în criteriul de vârstă, și care au venitul net lunar pe membru de familie de până la 6.000 de lei, respectiv pentru familiile monoparentale care au venitul net lunar pe membru de familie de până la 7.500 de lei.

„Facilitarea accesului la finanțare constă în garantarea unui credit în valoare de maximum 150.000 de lei, în proporție de 80% de către stat, prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare, precum și în suportarea comisionului de analiză și de gestiune adiacente creditului/garanției, cât și 75% din dobânda totală, IRCC plus marja; dobânda aferentă programului este IRCC trimestrial plus o marjă de 4%, comisionul de analiză este de 0,2% la acordare calculat la valoarea creditului, iar comisionul de gestiune a garanției este de 0,4% anual calculat la valoarea/soldul garanției; plafonul de garantare pentru anul 2022 este de 250 de milioane de lei. Plafonul de garantare pentru anul 2023 este de 250 de milioane de lei. Pentru anii următori de garantare, plafonul anual de garanții care pot fi acordate în cadrul Programului se stabilește prin ordin comun al ministrului familiei, tineretului și egalității de șanse și al ministrului finanțelor”, conform celor prevăzute de Legea nr. 224/2023.

2. Credite de la stat pentru studii

Referitor la Student Invest 2023, „noutățile constau atât în majorarea plafonului de creditare pentru studenți, de la 50.000 lei la 75.000, cât și la majorarea vârstei până la care un tânăr este eligibil pentru a obține un astfel de credit: de la 31 la 40 de ani”, conform avocatnet.ro.

Iată ce ar trebui să știi despre împrumuturi, în general.

„Se aprobă Programul guvernamental de creditare «StudentInvest», finanțat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, având ca obiect facilitarea accesului la finanțare pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți și 40 de ani neîmpliniți, care sunt cuprinși în instituțiile de învățământ superior, autorizate să funcționeze provizoriu ori acreditate.

Facilitarea accesului la finanțare constă în garantarea unui credit în valoare de maximum 75.000 de lei, în proporție de 80%, de către stat, prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare, precum și în suportarea dobânzilor și a cheltuielilor adiacente creditului; dobânda aferentă programului este IRCC trimestrial plus o marjă de 4%, comisionul de analiză al băncii este de 0,2% la acordare calculat la valoarea creditului, iar comisionul de gestiune a garanției este de 0,4% anual calculat la valoarea/soldul garanției. Plafonul de garantare pentru anul 2022 este de 250 de milioane de lei. Plafonul de garantare pentru anul 2023 este de 250 de milioane de lei. Pentru anii următori de garantare, plafonul anual de garanții care pot fi acordate în cadrul Programului se stabilește prin ordin comun al ministrului familiei, tineretului și egalității de șanse și al ministrului finanțelor”, spune legea.

3. Indemnizația pentru creșterea copilului

Dacă aștepți un copil, atunci trebuie să știi că ai dreptul la o indemnizație lunară de creștere a acestuia. Conform OUG 111/2010, art. 2: „indemnizația lunară pentru creșterea copiilor este în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului”.

De curând, legislația a suferit modificări, iar familiile care așteaptă copii vor primi mai mulți bani de la stat.

Amintim că s-a stabilit o majorare cu 50% a indemnizației lunare pentru părinții de gemeni, tripleți și multipleți. Practic, vorbim de o măsură care vizează copii născuți din sarcini gemelare, începând cu al doilea copil.

Reține că, potrivit OUG 111/2010, beneficiarii indemnizației pentru creștere copil pot obține simultan cu ajutorul financiar de la stat și anumite sume de bani:

  • diverse sume în baza legii, a contractului colectiv sau individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu (cum ar fi tichete cadou sau prime);
  • indemnizaţii în calitate de consilier local sau judeţean, indiferent de nivelul acestora;
    beneficiarul realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, al căror nivel net nu depăşeşte nivelul prevăzut de OUG 111

Un alt aspect important este acela că românii aflați în Concediu Creștere Copil pot obține venituri nete anuale de până la de opt ori indemnizația minimă.

4. Ajutoare sociale 2023 pentru românii care au probleme cu banii

În general, dacă la tine în familie sunt venituri mici, ai șanse să te bucuri de o serie de alte ajutoare, precum cardurile pentru alimente, vezi aici detalii despre aceste vouchere pentru alimente de bază.

Precizăm că aproape 2,5 milioane de români se bucură de acest sprijin. Din fericire, tichetele pentru alimente se vor acorda și în 2024. ”Ce pot să vă spun este că măsura cardurilor de alimente va continua și după 1 ianuarie 2024. Asta pot să vă spun sigur”, a transmis ministrul de resort.

O altă informație importantă vizează faptul că următoarea tranșă de bani urmează să ajungă în conturile beneficiarilor la jumătatea lunii octombrie.

Totodată, cardurile de energie te pot ajuta și ele să mai elimini din greutățile economice ale familiei tale la început de drum.

La nivel național avem deja peste 1,5 milioane de carduri de energie aflate acum în circulație. Programul este finanțat din fonduri europene și oferă un sprijin financiar în valoare de 1.400 de lei pentru fiecare beneficiar, banii fiind virați pe carduri în două tranșe. Fondurile pot fi folosite pentru a acoperi costurile consumului de energie din locuință, cum ar fi plata facturilor.